Mitä tarkoittaa indie-elokuva?

Indie-elokuvista puhutaan paljon, mutta tiedätkö mitä indie oikeastaan tarkoittaa ja millaisia indie-projekteja on tälläkin hetkellä meneillään jopa Suomessa? Ellet tiedä, lue aiheeseen pureutuva artikkelimme ja ota selvää! Kerromme aivan ensimmäiseksi mitä sanalla indie tarkoitetaan, minkä jälkeen kerromme suomalaisista indie-elokuvista, joista Miesten välisiä keskusteluja -niminen elokuva on oivallinen esimerkki.

Mitä indie tarkoittaa?

Indie-sana tulee lyhenteenä englanninkielisestä independent-sanasta. Suomeksi sana tarkoittaa riippumatonta ja itsenäistä. Elokuvapuolella sana viittaa siihen, että elokuvia luodaan suurien tuotantoyhtiöiden ja kaupallisen, kovan valtavirran ulkopuolella. Indie-elokuvat ovatkin yleensä pienten toimijoiden tuotoksia, joissa elokuvan kaupallisuus ei ole suinkaan tärkein asia ja kaupallisuutta suorastaan vieroksutaan elokuvan tekoprosessin aikana. Näissä elokuvissa ei mennä valtavirta- eli mainstream-kulttuurin mukana eikä sen ehdoilla.

Indie-elokuvat Suomessa

Myös Suomessa valmistetaan indie-elokuvia, ja monet sivustot edistävät indiekulttuuria. Elokuvien saralla tärkeitä indie-elokuvakulttuuria edistäviä sivustoja ovat Pixoff, Indietaivas ja Findie ry.

Vuonna 2013 kotimaisen indie-elokuvan saralla kohistiin elokuvasta, jonka suositusikäraja oli perin erikoinen, sillä elokuvaa suositeltiin yli 30-vuotiaille katsojille; väitettiinpä sen jopa olevan kielletty tätä nuoremmilta katsojilta. Kyseessä oli indie-elokuva Miesten välisiä keskusteluja.

Elokuvan kohdeyleisö on haastava, sillä yli 40-vuotiaat eivät yleensä ole elokuvien suurkuluttajia. Kotimaisista elokuvista tämä kohderyhmä suosii yleensä sotaelokuvia eli tässäkin suhteessa Miesten välisiä keskusteluja on ollut kovan haasteen edessä, vaikkakin tietyllä tavalla sodan voidaan katsoa olevan läsnä myös Miesten välisiä keskusteluja -elokuvassa. Elokuvassa käsitellään nimittäin myös Balkanin sodan aiheuttamia syyllisyyteen liittyviä kysymyksiä. Toisaalta elokuva ei indie-elokuvien tapaan edes tavoittele massayleisöä eikä ole suunnattu mainstream-yleisölle, joten sillä on varmasti paikkansa omana itsenään pienten elokuvatuotantojen edustajana.

Elokuva saatiin kasaan vaatimattomalla budjetilla pienen tekijäryhmän voimin. Suomen elokuvasäätiö ei myöntänyt elokuvalle tuotantotukea, koska työryhmä ei tukea edes yrittänyt hakea. Elokuvan tuottamisessa noudatettiinkin kunnon indie-henkeä. Miesten välisiä keskusteluja on Jarmo Lampelan elokuva. Muita hänen elokuviaan ovat Sairaan kaunis maailma vuodelta 1997, Rakastin epätoivoista naista vuodelta 1999, Joki vuodelta 2001 ja Eila vuodelta 2003. Miesten välisiä keskusteluja rakentuu pahapäisen kirjailijan avautumisille ja tarina muistuttaa monin tavoin romaania.